Reparatie Apple Macbook A1708 – Afisaza artefacte

In data de 10.04 am receptionat la service un laptop Apple Macbook Pro Retina A1708 care manifesta un defect des intalnit la acest model. Mai exact MacBook-ul A1708 afisa artefacte si se stingea la pornirea sistemului de operare.

Un defect des intalnit al laptopurilor Apple Macbook este afisarea de artefacte la pornirea sistemului de operare sau la functionarea placii video la putere maxima. In 98% dintre cazuri aceasta problema apare datorita dezlipirii procesorului / chip-ului video de pe placa de baza.  Acest model insa nu avea aceasta problema. Placa video si procesorul raspundeau perfect la orice test de stres.  Ce microcomponenta defecta a placii de baza raspundea prin afisarea de artefacte ?

Am testat laptopul cu un alt display si surpriza! Defectul nu se mai manifesta. Mentionam insa ca pana la pornirea sistemului de operare in partea de boot, display-ul afisa normal fara niciun artefact. Acest lucru ne-a dus cu diagnoza la partea de procesare a imaginii din display, mai exact la coprocesorul integrat in display.

Etapele reparatiei Apple Macbook A1708

1. S-a demontat complet partea superioara a laptopului din balamale ( lid-ul ) care contine displayul si carcasa display-ului. Totodata in partea inferioara regasim o placa cu microcomponente printre care si coprocesorul integrat in display. Acesta se afla sub o placuta metalica care-i asigura racirea. Se declipseaza placa metalica din prinderi.

reparatie artefacte display apple a1708
2. Vorbim despre un microintegrat multistrat. In imaginile de mai jos se poate observa cum microprocesorul este format din 2 straturi de tip BGA suprapuse. Practic partea superioara a microintegratului este lipita cu bile tip BGA de partea inferioara, care este la randul ei lipita de placa .

apple a1708 coprocesor display artefact
3. Am dezlipit cu aer cald fiecare strat al coprocesorului display-ului lui A1708. Operatiunea a necesitat atentie sporita deoarece la mai putin de 2 cm de coprocesor se afla panglicile termosensibile, prin care display-ul este conectat la placa de baza. Acestea se pot topi in timpul operatiunii, acestea fiind protejate cu paduri termice in timpul operatiunii.

Dupa inlaturarea primul strat regasim al 2-lea strat al procesorului .
microprocesor display apple
Se inlatura al 2-lea strat al procesorului pentru a permite curatarea lipiturilor vechi si  lipirea noului chip.

strat 2 display coprocessor apple macbook a1705 artefacte

Dupa curatarea placii am relipit cu statia de reballing componenta defecta. Dupa efectuarea tuturor testelor display-ul afisaza normal, nu mai afisaza artefacte. Laptopul MacBook Apple A1708 este complet functional. Defectul a fost unul atipic si foarte greu de depistat. Clientul a mentionat ca s-a mai prezentat la 2 service-uri care i-au mentionat ca trebuie sa schimbe placa de baza in intregime pentru a rezolva problema.

Pret reparatie Apple Macbook Pro Retina A1708: 800 ron ( 400 ron piese + 400 ron manopera )

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *