Curatare si gresare Cooler Toshiba Satellite A300 – Colmatat cu GUDRON

Clientul Gheorghe H. a adus laptopul la service-ul nostru pentru o gresare a coolerului. In articolul care urmeaza va vom prezenta cum se repara un cooler invechit si imbaxit cu gudron al unui laptop Toshiba Satellite A300. Daca sunteti si fumator, va recomandam cu caldura sa urmariti cu atentie acest articol.

 

Etapele operatiunii de curatare si gresare cooler A300

 

Laptopul Toshiba a ajuns la noi intr-o stare tehnica buna. Starea estetica a laptopului era una care nu face mandrie niciunui client. Clientul a recunoscut ca obisnuieste sa consume tigari in timpul lucrului la laptop. Tocmai fumul de tigara si substantele pe care le contine, au reusit sa colmateze coolerul si heatpipe-ul laptopului A300 . Laptopul practic avea un strat lipicios de rasina rezultata in urma consumului excesiv de tutun, pe toata suprafata carcasei laptopului.

toshiba a300 plin de praf

Cum curatarea exterioara o poate face orice client si tine de obiceiurile fiecaruia, am pornit la desfacerea tastaturii laptopului pentru a putea avea access la suruburile de prindere ale palmrestului. Odata demontata, pe spatele tastaturii acestui A300 putem observa urmele puternice de gudron si alte rasini rezultate .

spate tastatura toshiba a300
Urmele de rasina pot fi vizualizate pe toata suprafata laptopului in pozele de mai jos. Am exemplificat cum cu un simplu servetel si o solutie pe baza de alcool, laptopul putea fi curatat de catre client. Acesta a ales sa pastreze laptopul in forma pe care si-o dorea, mai precis, plin de rasina si cu miros puternic de tutun! Difuzoarele prezinta si ele aceeasi substanta lipicioasa, la fel si orice alta componenta.

carcasa inferioara toshiba a300difuzor toshiba a300

Pentru a putea avea access la sistemul de racire am demontata placa de baza complet. Sistemul de racire la Toshiba A300 se afla pe spatele placii de baza si este foarte greu accesibil. Practic pentru a avea access la sistemul de racire trebuie sa desfacem tot laptopul complet. La o prima inspectie coolerul nu pare sa fie colmatat cu cantitati mari de praf. Practic pala ventilatorului nu se poate invarti datorita rasinei care a patruns in interior si care ii micsoreaza turatia .

placa de baza toshiba a300

Coolerul a fost declipsat de pe heatpipe. Elicea coolerului a fost scoasa , curatata cu alcool interior si exterior. Totodata dupa uscarea completa s-a gresat cu vaselina speciala si s-a montat la loc. Heatpipe-ul a fost curatat si el cu alcool izopropilic din belsug pentru a reusi sa indepartam ” lipiciul ” care obtura fantele de iesire a aerului.

heatpipe toshiba a300

Costuri si recomandari curatare cooler A300

Laptopul a fost mai apoi reasamblat si predat clientului. Costul operatiunii in service-ul nostru a fost de 50 ron . Reactia tehnicianului de service ( nefumator ) a fost insa de ne pretuit . Va recomandam sa veniti cu laptopul periodic ( cel putin odata pe an ), la o curatare de praf pentru a putea depista din timp problemele care apar. In acest caz, la laptopul Toshiba prezentat mai sus am putut remedia problema in service, doar prin curatarea si gresarea coolerului.
Totodata va recomandam sa curatati periodic exterior laptopul cu o carpa moale si o solutie de curatat ( ex. solutie de geamuri ) . Curatarea se face prin pulverizarea unei cantitati mici de substanta de curatat pe carpa. Va recomandam sa nu stropiti laptopul cu substanta de curatat si mai apoi sa-l stergeti. Acest lucru poate duce la defectarea lui. Praful si alte substante aflate pe suprafata laptopului sunt atrase de cooler in interiorul laptopului si de cele mai multe ori duc la defectarea acestuia.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *